2015. szeptember 5., szombat

Mivel látjuk az érzéseket?

A Megoldó Kommunikáció Műhelyfoglalkozáson mindig előkerül az a tény, hogy az információnak csak mintegy 8% - át tudjuk a szavainkkal közölni. A legnagyobb információátvitelt a nonverbális kommunikáció teszi ki.
A legfrissebb kutatások alapján most már azt is tudjuk, hogyan lehetséges ez.

A szem és az idegrendszer látóközpontja közötti kapcsolat megszakadása esetén a beteg nem ismeri fel a formákat - négyzetet, kört, arcokat.
Ha azonban vidám vagy dühös arcokat ábrázoló képeket lát, hirtelen képessé válik az érzelmek azonosítására.

Ezen a véletlen módon ismerték meg az idegrendszer kutatói, hogy létezik egy mellékútvonal a szemek és a látóközpont között.

Ez a képet a látódombról (thalamus) az amygdala (kettő van belőlük, jobb és baloldali) területére vezeti, ami a nem verbális tartalmat megszűri, és beazonosítja, hogy az érzelmi tartalom mennyire fenyegető.
By Images are generated by Life Science Databases(LSDB). [CC BY-SA 2.1 jp (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.1/jp/deed.en)], via Wikimedia Commons


Mivel az amygdala nem kapcsolódik össze közvetlenül a beszédközponttal,  - így az érzéseinket nem tudjuk szavakba önteni. Ami történik - az a másolás!
Lemásoljukaz illető érzést a testünkbe.

Így dolgozzuk fel tudat alatt az információt - a fő útvonalhoz képest ezerszer gyorsabban.

Ez a kulcsmechanizmusa annak, hogyan ragadhatnak ránk mások érzései - és miért vesszük észre, hogy mit is gondol és érez valaki - a szavak mögött.

(Forrás: Daniel Goleman: Társas intelligencia - Mellékút)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése