2015. szeptember 25., péntek

Hogyan kerülünk összhangba - a szinkron tudományos vizsgálata

Önkéntelen szinkron

A kísérletben arcképeket nézegettek önkéntesek. A beavatott partnert arra utasították, hogy

  • mosolyogjon
  • ne mosolyogjon
  • rázogassa a lábát
  • dörzsölgesse az arcát

A vizsgálatban a vizsgálati alanyok utánozni kezdték a beavatott kísérleti résztvevőket.
A vizsgálatokat követő részletes kikérdezésben kiderült, hogy a résztvevők ennek az önkéntelen utánzásnak nem voltak tudatában, és azt sem vették észre, hogy ezeket a testbeszéd elemeket előre megtervezték.

Szándékos utánzás

Ugyanennek a kísérletnek egy következő szakaszában a beavatott partner azt az utasítást kapta, hogy utánozza a vizsgálati alanyt. Azt fedezték fel, hogy ez a szándékos utánzás visszatetszést keltett. Sok könyvvel ellentétben a gesztusok mechanikus utánzása nem segíti megteremteni a szinkront. Evvel ellentétben, az arckifejezés, kézmozdulat, testtartás, tekintet spontán követése megteremti és fenntartja az összhangot.

Együtt - lélegzés

Ha két összehangolódott ember beszélget, látszik rajtuk a köztük zajló érzelmi hullámzás. A mozgásuk, a szó átvétele, a pillantásaik is összehangolódnak. Légzésvizsgáló érzékelőkkel még azt is kimutatták, hogy a hallgató légzése nagyjából visszatükrözte a beszélőét, miközben egyikük kilélegzett, a másik be, vagy éppen azonos fázisba kerültek. Nevetés közben a légvétel ritmusa különösen feltűnő egyezést mutatott. Az ilyen harmóniában a beszélgetők között a hosszúnak tűnő csend sem okoz feszültséget.

A szinkronba kerülés zsigeri örömöt vált ki, és úgy tűnik, hogy ez "be van építve" az idegrendszerünkbe. Ez a szinkron a "veled vagyok" és a "folytasd, kérlek" üzenetét hordozza.
A kapcsolódás érzése nem annyira a kimondott szavakon, inkább a ki nem mondott érzelmi köteléken alapul.

kép forrása: freeimages.com
Forrás: Daniel Goleman Társas intelligencia Nyitott Könyvműhely, Budapest (2007), benne: Illeszkedésről és összhangról Tanya Chartrand és John Bargh, The Cameleon Effect: The perception-Behavior Link in Social Behavior, Journal of Personality and Social Psychology 76 (1999), pp 893-910.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése